Særudstillinger

Landskab i billeder og ord – Malerier af Henrik Scheel Andersen og digte af Knud Sørensen

12. marts – 19. juni 2022

Henrik Scheel Andersen har altid været optaget af at male landskaber. Han voksede op med Vesterhavet og Limfjorden som naboer. Landskabet ved Limfjorden og i Salling er stadig et vigtigt motiv. Hans landskaber indeholder ikke mange mennesker, men der er altid tegn, der viser, at mennesker har sat deres spor i naturen.

Knud Sørensen er en af landets store digtere, født i Hjørring men siden 1958 bosat på Mors, hvorfra hans fortællinger udgår. Han er især kendt for sine jordnære og nærværende beskrivelser af hverdagen og livet på landet langt væk fra de store byer.

De to – forfatteren og maleren – har tidligere arbejdet sammen omkring det at skildre landskabet omkring Limfjorden. På udstillingen i Skive Museum kan man se, hvordan malerierne og digtene i fællesskab skaber nye fortællinger om vores forhold til det, vi kalder naturen.

De tre gamle – Smidth, Dalsgaard & Demant Hatt

12. februar –

Skive Museum ejer fornemme samlinger af Hans Smidth, Christen Dalsgaard og Emilie Demant Hatt, som alle havde rødder på Skiveegnen. I udstillingen kan man se deres værker fra midten af 1800-tallet og frem til 1900-tallets begyndelse.

Der er mulighed for at se eller gense nogle af de gamle kendinge, som er mange folks yndlingsværker – for eksempel Hans Smidths ”Markedsscene” eller Christen Dalsgaards ”Vogterdreng på marken”. Der er også værker, som præsenteres for første gang for museets gæster, for eksempel Christen Dalsgaards lille maleri af en taterkvinde på heden, Hans Smidths Parti fra Skive Anlæg, og en modeltegning af Emilie Demant Hatt.

Udstillingen suppleres med udvalgte dragter fra museets kulturhistoriske samling. Der er tale om typiske eksempler på hverdags- og festdragter fra 1800-tallet. På flere af dragtstykkernes ses det, at tøjet er blevet lappet og syet om flere gange som det var normalt på den tid.