ØJEBLIKKE – DIALOGER OVER TID


ØJEBLIKKE – DIALOGER OVER TID

En retrospektiv udstilling med billedkunstner Bjarke Regn Svendsen på Skive Museum

Fra lørdag den 8. juni kl. 15

Lige siden ”Rød knallert” fra 1976 blev en del af samlingen på Skive Museum, har det været på tale at skabe en solo-udstilling med Bjarke Regn Svendsen. Nu skal det være! Den 8. juni 2024 åbner en stor retrospektiv udstilling, hvor du kan se de nyeste malerier fra Regn Svendsens hånd i tæt sammenhæng med livsrejsen fra de tidligste tegninger, til han finder sin stil som nyrealist.

Bjarke Regn Svendsen har fra sin pure ungdom malet verden omkring sig med sin nøgterne pensel. Hans skarpe blik fascineres af det banale i hverdagen. Alle de selvfølgelige og ydmyge elementer vi alle blindt passerer i hverdagslivet: såsom tilfældigt parkerede cykler, lukkemekanismer på en container m.v. – alt det oversete giver Regn Svendsen en stædig opmærksomhed og overraskende stor plads på lærredet. Det er ikke en forherligelse af det trøstesløse, tilfældige og ligegyldige – men tværtimod en skarp iagttagelse af, at selv et nedløbsrør kan bidrage med store æstetiske værdier og oplevelser.

 

Nyrealisme – en genopdaget stil, der snyder din hjerne

Nyrealismen har manglet i årtier på kunstscenen. Stilen har været i ”skammekrogen” som værende en gentagelse af 1800-tallets realisme, og dermed udskammet for ikke at turde bryde med det traditionelle maleri. På Skive Museum glæder vi os til et kærkomment gensyn med stilen, der kan få beskueren til at gå i dialog med sin egen virkelighed lige nu og her. For tilsyneladende fornægter et nyrealistisk maleri at være et maleri. Det malede ligner virkeligheden så meget, at beskueren glemmer, at det blot er et billede – en illusion.

Bjarke Regn Svendsens malestil er stille og forsigtig og oftest så omhyggelig, at penselstrøgene helt forsvinder. Penslen er stadigvæk det foretrukne redskab, sprøjtepistoler benytter han sig ikke af. Beskueren glemmer for et øjeblik det faktum, at man ser på et maleri. Grænsen mellem maleri og virkelighed opløser sig. På en ubesværet måde får han os alle til at betragte det oversete i hverdagen med en bevidst tilstræbt anonymitet som malende kunstner.

 

Fotokonkurrence – leg Bjarke Regn Svendsen

Nyrealisters skitseblok er fotografiet, og linsen er filteret imellem virkeligheden og det malede. Derfor har Skive Museum også lavet en fotokonkurrence, der opfordrer både voksne og børn til at opleve Skive by med Bjarke Regn Svendsens briller. Lær af Bjarke Regn Svendsens malerier og gå selv ud i Skive By for at finde og fange nyopdagede sider af Skive på fotografi. Vinderne vil få sit fotografi malet af kunstneren selv, og der er en konkurrence for både børn og voksne. Detaljer omkring fotokonkurrencen kan læses på Museum Sallings hjemmeside.

 

Udstillingen Øjeblikke – dialoger over tid

’Øjeblikke – dialoger over tid’ viser værker fra Bjarke Regns Svendsens egne private værker, JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum, Skive Museums egen samling samt enkelte fra private samlinger.

Museets marmorsal danner hovedsagelig ramme om Bjarke Regn Svendsens tidlige værker, og hans ungdoms kamp om at finde sit eget udtryk som nyrealist.

Museets tæppesal viser kunstnerens nyeste værker, hvor ikke mindst Regn Svendsens familiealbummer er inspirationskilden. De sort/hvide amatørfotografier og gamle dias bliver set gennem kunstnerens fortolkende blik, der beskærer og giver farver.

Kunstneren reflekterer over sit eget liv, hverdagen, det almindelige og formår at fange det forgængelige øjeblik i sine malerier, og han opfordrer beskueren til at gøre det samme.

 

Titler, fortællinger og hvad der sker

Maleriets titel betegner ofte helt konkret, hvad der ses på maleriet i Bjarke Regn Svendsens maleriske univers. Beskueren er derfor selv nødt til at danne sine egne historier til malerierne. Hvorfor står den cykel der op ad muren? Værket åbner sig op mod beskuerens helt egen fortolkning.  I udstillingen opfordrer vi museumsgæsterne – til at lege med, og komme med bud på at give deres helt egne titler og historier bag malerierne. Museet holder løbende aktiviteter for børn og voksne, som knytter sig til udstillingen.

Kunsthistoriker Lene Burkard fortæller om realisme i malerkunsten, vi skaber rammerne om en tegneaften med ”Puch Maxi-croquis” og den 13. september er der en pop-up dag med Kunstcert – hold øje med begivenhederne på museets hjemmeside.

Udstillingen åbner på Skive Museum lørdag den 8. juni 2024 kl. 15.00 – alle er velkomne.
Herefter kan udstillingen ses på Skive Museum i museets åbningstid: tirsdag til søndag 12.00 -16.00.

 

Oplysninger om fotokonkurrencen kan læses her: FOTOKONKURRENCE