En retrospektiv udstilling med værker af Carl-Henning Pedersen
Når Skive Kunstmuseum åbner dørene den 17. januar 2025, er det med en sprudlende udstilling med værker fra den internationalt kendte kunstner Carl-Henning Pedersen. Den retrospektive udstilling viser tidlige eksperimenterende værker fra 1930’erne og følger udviklingen frem til de mere rolige kompositioner i 0’erne. Udstillingen er en rejse fra kunstnerens første maleriske forsøg på lærredet frem til en moden og øvet steg.
Vi kender alle han poetiske, krøllede og smeltende linjer, der er fyldt med livsglæde og energi. Carl-Henning Pedersens grundlæggende projekt er det samme gennem hele livet: At åbne op til den inderste kerne i sig selv som kunstner, og dele sit indre med verden via kunsten. Spontanitet er nøglen ind til Carl-Henning Pedersens indre. Han maler af lyst, og de umiddelbare indskydelser fører penslen og farvevalgene. Malerierne bliver så at sige en direkte invitation til kunstnerens sind.
Carl-Henning Pedersen malede sine ekspressive malerier af lyst og efter sigende aldrig, når han var i dårligt humør. Derfor emmer malerierne af livsglæde. Dog falmer farveglæden under 2. verdenskrig, og de mørke, rastløse og melankolske malerier er også repræsenteret på udstilling. I 1948 til 1953 bliver han sammen med sin første kone kunstneren Else Alfelt en del af den abstrakt ekspressive CoBrA-bevægelse, sammen med Asger Jorn, Egill Jacobsen, Henry Heerup m.fl. Gruppen gjorde sig uudsletteligt spor i kunsten og fandt inspiration fra børnetegningernes spontanitet og masker fra Afrika som en modreaktion til Vestens akademiske tradition.
Efter krigen og den kollektive dannelsesrejse vendte han tilbage til de glade lysende farver, der emmer livsglæde og bliver hans særkende.
Farverne er essentielle for Carl-Henning Pedersens virke. Han begærer farver og svælger i voldsomme kontraster, der tilføres lærredet med pastose penselstrøg. Koloritten er klar og ren, og farverne udkæmper kontrastfyldte brydekampe. Der findes ikke mange kunstnere, der kan få den mørkeste blå til at virke lige så blændende, poetisk og lysende som Carl-Henning Pedersen.
I begyndelsen af Carl-Henning Pedersens karriere er figurerne på lærredet afgrænset med tydelige sorte konturlinjer, og undervejs opløses linjerne til hvide kanter. Det hvide får figurerne til at svæve på billedfladen, som om de er på vej ud over maleriernes rammer. Altid er det i en opadstræbende energifyldt flugt, der forlader det jordiske. Væsenerne er ofte flyvende fugle, heste, fabelvæsener, drømmesyn og masker mm. Som han besjæler med øjne. Selvom fuglen og hesten er et yndet motiv hos Carl-Henning Pedersen, er alle fantasivæsenerne forskellige individer. Udstillingen byder på oplevelser i Carl-Henning Pedersens fantasiverden fyldt med tårne, slotte, stjerner og sole. – Et eventyrligt kosmos, der ligesom eventyrene tager beskueren med på en sjælelig rejse, der handler om livets mest essentielle følelser.
Carl Henning-Pedersen-malerierne er udlånt fra Carl-Henning Pedersens Fond.